top of page

למה בכלל צריך שינוי?

למה בכלל צריך שינוי, הרי מערכת החינוך, כפי שהיא קיימת כיום, חינכה ולימדה דורות של ילדים שהיום הם מבוגרים שבנו ובונים את התעשייה, הכלכלה, הטכנולוגיה, התשתיות והמידע. אז למה צריך לשנות אם זה עבד טוב עד עכשו?

 

התקופה השתנתה. הטכנולוגיה, הקידמה והידע נותנים לנו כלים חדשים, הזדמנויות אחרות ושוק עבודה שונה, ולכן בית הספר צריך להשתנות ולהתאים את עצמו לצרכי התקופה.

אני משערת שפוסט זה יעורר ביקורתיות וחוסר הסכמה, אבל תנו לו הזדמנות ותקראו אותו עד הסוף. כשתסיימו לקרוא הביעו את דעתכם, דעה ביקורתית שתיאמר [תיכתב (: ] עם כבוד לצד האחר. אין צורך להסכים על הכל, נהפוך הוא, רצוי לעורר דיון ולהביע דעה, מפני שכך לומדים וכך נוצר ידע חדש.

אלו הן הסיבות העיקריות לצורך בשינוי:

1.      בית הספר, בגלגולו המודרני כחלק ממערכת חינוך ציבורית, מפוקחת ומאורגנת על ידי המדינה, החל לפעול לפני כ- 150 שנה, בתקופה התעשייתית. עולם העבודה באותה תקופה היה רובו מורכב מעובדים וממנהלים במפעלים, שתפקידם היה לעבוד מול מכונות, ולבצע עבודה שיטתית ומונוטונית - על העובד היה להיות מדוייק, לעשות מה שאומרים לו ולא לסטות מהכללים ומההוראות.
בתי הספר פעלו באופן דומה, תלמידים ישבו בשורות ובטורים, לבשו תלבושת אחידה, הקשיבו להוראות והיו צריכים ללמוד מה נכון ומה לא נכון, להיבחן על כך ולקבל ציונים.
מאז, עולם העבודה השתנה ובתי הספר כמעט ולא השתנו.
אנחנו חיים היום בעידן טכנולוגי עתיר ידע, מכונות אוטומטיות עושות את רוב העבודות המונוטוניות והשיטתיות, והאוטומציה הולכת ומתרחבת לעוד ועוד תחומים. עולם העבודה של ימינו דורש חשיבה יצירתית, חשיבה אנליטית, שיתופי פעולה, ביקורתיות, יכולות ניהול וארגון, יכולת הבעה, יוזמה ועוד.
הלמידה ברוב בתי הספר, ברוב הזמן מבוססת על סמכות יחידה, העברת ידע, סדר ומשמעת, מבחנים וציונים. רוב הלמידה מבוססת על הקשבה, שינון ידע וקבלת הידע כעובדה מוגמרת.
נכון, יש גם יצירתיות והבעה ויוזמה, אבל הם לא המאפיינים העיקריים של בתי הספר.
אם הייתי עושה עכשו תרגיל קבוצתי - לקבוצה אחת נותנת ליצור דמות (מז'ורנלים, צבעים וטושים) שמייצגת את בתי הספר כיום ולקבוצה שנייה דמות שמייצגת את בית הספר העתידי, אני משערת שהדמות הראשונה היתה דמות מסודרת, מאורגנת, חמורת סבר, ואילו הדמות השנייה היתה צבעונית, מחייכת, מעט מפוזרת. הייתי רוצה שבבתי הספר של ימינו יהיה גם מזו וגם מזו, ואם נשתמש מתחום הספרות, שבית הספר יהיה דמות עגולה.

 

2.      התפקיד המסורתי של המורה כסמכות יחידה המעבירה ידע, כשעל התלמידים להקשיב, לזכור ולענות תשובות נכונות במבחן, כבר לא אקטואלי בימינו.
עם התפתחות הטכנולוגיה, הידע זמין לכל. ולא רק זאת, מתחזקת ההבנה שהמידע הוא עניין מורכב הנתון לפרשנויות ולדעות. על כן תפקיד המורה השתנה. אמנם, עדיין תפקידו של המורה להעביר ידע - יש חשיבות להנגשת הידע, תיכלולו והעברתו באופן שמתאים לרמת התלמידים בכיתה. אך מעבר לכך תפקידו של המורה הוא גם לעורר חשיבה, עניין, סקרנות; לעורר דיון והבעת דיעה; לעורר את הרצון לחקור ולבדוק; לאפשר הבנה של המשמעות היישומית של המידע הנלמד בכיתה, בפרקטיקה היומיומית של הלומדים.
המורה נדרש היום להעביר ולתווך ידע שיהווה בסיס להתפתחות הדמיון והיצירתיות ושיהווה בסיס להחלפת דעות ולחקירה.

 

3.      קיימת יותר ויותר הבנה שבני אדם הם שונים, ושיש מקום וחשיבות בעולמנו למגוון כישורים ואינטליגנציות.
ילדים מתפתחים בקצב שונה בתחומים שונים. על כן, לא יתכן כי אותו חומר ואותו קצב לימוד מתאימים בו בזמן ל- 35 ילדים שבמקרה הם באותו גיל כרונולוגי?
ילד אחד, בעל חשיבה מתמטית גבוהה, נאלץ לשבת בכיתה ב' וללמוד חומר שהוא כבר הבין ולמד בגיל 4; וילד אחר, עם חשיבה מתמטית פחות מפותחת מהממוצע הכיתתי, צריך תירגול רב ושימוש במתודות המחשה על מנת שהוא יפנים את התפיסה המתמטית. שניהם מבזבזים את זמנם בכיתה, והמורה, בצדק, לא מסוגלת לתת מענה לצרכים כל כך שונים הקיימים בכיתה.
בית הספר צריך לאפשר במקצועות מסויימים למידה לפי רמה ולפי עניין ולא לפי גיל, כי הגיל הוא לא הפרמטר הנכון.

 

ובעודי כותבת, אני שואלת את עצמי, איך עושים את זה? זה לא פשוט.
אז עושים את זה צעד אחר צעד. ולומדים ממי שעשה זאת קודם. ושמחים שאנחנו בתקופה של יצירה של מערכת חינוך חדשה, כי אני מקווה שמי שבחר ללמד, הוא אדם שבעצמו אוהב ללמוד ולהיות יצירתי. והאחריות להוביל שינוי היא של כולנו – הורים ומורים. (ועבורי המשמעות של הורה היא כל דמות משמעותית בחינוך וגידול הילד בבית והמשמעות של מורה היא כל דמות חינוכית בבית הספר, מורה מקצועית, מחנכת, סייעת, מנהלות בתי הספר).

 

וגם חשוב לחזור להתחלה ולומר שמערכת החינוך היא מערכת שהצמיחה דורות של אנשים משכילים, איכותיים עם יכולות להשתלב ולתרום בעולם העבודה. וחשוב מאד לציין שלצורת הלמידה הקיימת כיום יש מאפיינים שחשוב לשמר - משמעת, סדר וארגון, העברת ידע, שינון. אבל לצד זה צריך לתת מקום ליצירתיות, לחופש, לכבוד הדדי, לשיתופי פעולה.

יחד נוביל לשינוי!

ממליצה להכנס לעמוד רוצים ללמוד יחד? על מנת לקדם שותפות וחינוך עדכני כבר בשנת הלימודים הנוכחית.

הצטרפות לרשימת התפוצה

תודה שהצטרפת!

bottom of page